Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
Acasa / AUTOEDUCARE / Dumitru Constantin Dulcan, neurolog: „5 minute de de mânie sau suferință face ca 5-6 ore organismul nostru să fie lipsit de apărare”

Dumitru Constantin Dulcan, neurolog: „5 minute de de mânie sau suferință face ca 5-6 ore organismul nostru să fie lipsit de apărare”

/
/
/

În Inteligența materiei, prima dumneavoastră carte, ați demonstrat cu argumente științifice că, dincolo de toate lucrurile vizibile, concrete, există un câmp de energie și lumină, coordonat de o minte inteligentă. Cu alte cuvinte, că nu suntem singuri în univers, că Dumnezeu chiar există.

V-a afectat certitudinea aceasta modul în care vă trăiți viața de zi cu zi?

Odată ce am înțeles că, de fapt, noi ne creăm propria realitate, felul în care priveam lumea s-a schimbat. Descoperirile fizicii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colapseze undele de energie și le transformă în particule, adică în materie.

A gândi înseamnă a transforma nevăzutul în văzut. Gândul e creator, e cea mai puternică forță din Univers. Iar Dumnezeu ne-a dat puterea ca, din milioanele de realități posibile, care există în stare latentă, să aducem pe pământ, cu gândurile noastre, doar una. Pe cea care seamănă cel mai mult cu gândurile noastre.Vreți să spuneți că ceea ce ni se întâmplă e oglinda a ceea ce gândim și simțim?

Exact. Când făceam cercetări pentru prima mea carte, am ajuns la concluzia că celulele au inteligența lor. Și m-am speriat. Celulele reacționau la gândurile și sentimentele celui în cauză. S-a făcut și un experiment în Occident, cu un eșantion de ADN recoltat de la un individ și dus la 1000 de km distanță, într-un laborator.

Persoana în cauză a fost pusă să privească un film frumos, cu imagini minunate, care stârneau bucurie. În același timp, la 1000 de km distanță, măsurătorile arătau cum spirala de ADN se relaxează. Când imaginile au fost schimbate cu un film de groază, ADN-ul a început, brusc, să se restrângă, contractându-se.

Aflând asta, m-a chinuit o întrebare: cum știe corpul nostru ce e rău și ce e bine?

Dacă organismul nostru reacționează pozitiv la bine și negativ la rău, nu există decât o singură mare concluzie.

Legea binelui – care este aceea?

Înseamnă că universul întreg are ca fundament o lege morală, legea binelui. Abia acum vă pot răspunde la prima întrebare. Da, ca să fim fericiți și sănătoși, nu e nevoie decât să ne construim viața după legea aceasta.

Cu alte cuvinte, un stil de viață sănătos începe de la a gândi și a făptui binele?

Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală. Cinci minute de mânie sau suferință imobilizează pentru 5-6 ore celulele gardian ale sistemului imunitar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apărare, iar milioanele de celule moarte, viruși și bacterii circulă libere prin organism, se pot localiza undeva și declanșa boala.

Se și spune în popor că „a murit de inimă rea”. La asta se referă oare?

Stresul, care azi a luat proporții gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalți, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are și ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Dar știați că și frica ne face rău? Este bine-cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cușcă s-a pus un miel și într-o cușcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoțional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala.Cu emoțiile nu-i de glumit. Cum ne putem proteja?

Eu am învățat să le stăpânesc. Încerc să nu mă implic afectiv intens, să nu mă enervez. Dacă cineva îmi greșește, fac un efort să-l iert, gândindu-mă că poate într-o zi va înțelege și el ceea ce înțeleg eu acum. Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătății. Sigur că sunt și suferințe care nu pot fi evitate. Dar e important să rămânem conștienți că fiecare minut de suferință sau stres ia din viața celulei noastre.

Relaxare și respirație

Statisticile arată că stresul profesional e azi una dintre marile surse de boală. Munca în exces amenință să ne omoare lent.

Dacă nu ne putem lua mici vacanțe, regulat, să ne luăm măcar pauze de zece minute, la fiecare oră, în care să ne golim mintea și să respirăm adânc. Putem să ne ridicăm de la birou și să privim ceva frumos pe fereastră. Sau, în loc să bem trei cafele cu ochii în computer, să bem un ceai fără să ne gândim la nimic altceva.

Să ne bucurăm de gustul și aroma lui. Cu timpul, înveți să te relaxezi în orice condiții. Beduinii, de pildă, se odihneau mergând pe cămile. Și eu scriu și citesc de dimineața până seara. Dar când simt că începe să se așeze oboseala pe mintea mea, mă opresc și aplic câteva tehnici de relaxare.

Ne puteți da și nouă un exemplu?

Toate tehnicile de relaxare se bazează pe respirație. Oboseala vine și dintr-o lipsă de oxigenare a creierului. Stau câteva minute cu ochii închiși, încerc să îmi reprezint oboseala ca senzație la nivelul creierului și apoi, cu fiecare expirație profundă, îmi imaginez că o elimin. Fiecare își poate crea propria lui tehnică. Eu nici pentru durerile de cap nu iau pastile. Mă relaxez, mă concentrez pe starea de bine și cald, o trec prin inimă și apoi o trimit acolo unde mă doare. Fac asta de câteva ori și durerea dispare.

Să-ți vizualizezi boala pare o condiție foarte importantă pentru vindecare. Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai mulți bolnavi de cancer în ultima fază și i-a învățat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia să-și imagineze că distrug cancerul din corp cu un foc, cu un animal care-l mănâncă, fiecare după cum dorea. După șase luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psihologice, s-a dovedit că cei care s-au vindecat erau cei optimiști, cei care credeau în Dumnezeu și cei care erau calmi. Îndoiala este un obstacol în calea oricărui succes și mai ales a vindecării.Rugăciunea – o realitate fizică

Ați amintit de Dumnezeu. Credința e și ea parte din ecuația stării de bine?
Rugăciunea e o realitate fizică, e un fel anume de a vorbi cu universul. Am testat eu însumi asta, de nenumărate ori, și am rămas înfiorat văzând că poți obține un răspuns. Prin rugăciune, realitatea din jur se transfigurează, aducem la noi lumina din univers. Există cazul celebru al neurochirurgului american Eben Alexander, care, la 54 de ani, a făcut o meningoencefalită bacteriană gravă.

A stat o săptămână în comă, timp în care foarte multe persoane s-au rugat pentru el. După ce și-a revenit, a spus că în tot timpul cât era în comă a văzut în jurul lui siluete umane care păreau să stea în genunchi și de la care veneau spre el valuri de energie. Rugăciunile altora l-au vindecat. Dar și propriile noastre rugăciuni ne ajută. Credința mobilizează, în mod cert, întreg sistemul imunitar. Nu spunea Iisus „credința ta te-a vindecat”?

Nutriționiștii pun și ei pe listă o condiție a sănătății: ce, cum și cât mâncăm. Țineți cont de ea?

Eu respect o regulă care se știe încă de la Hipocrat: să mănânci fără să satisfaci complet senzația de foame! Adipocitele așteaptă semnalul că te-ai săturat ca să-și extragă din alimente grăsimea.

Dacă nu te saturi, nu te îngrași. Studii de ultimă oră arată că lungimea telomerilor de la extremitățile cromozomilor, de care depinde durata vieții, e influențată favorabil de alimentația cu puține calorii. Mănânc legume, icre de pește, iaurt, lapte de soia, pe care îl beau dimineața, cu cereale integrale, mazăre, linte. Mănânc foarte rar carne. Nu beau, nu fumez, nu consum zahăr.Și am grijă să țin, din când în când, câte o zi de post, în care beau doar ceaiuri și las organismul să se refacă. Dar, înainte de orice, am grijă să nu mă așez niciodată la masă supărat.

Masa ar trebui să fie o sărbătoare, să fie prilej de bucurie alături de ceilalți. Sigur că azi nu ne mai potrivim toți la masă, dar atunci când preparăm ceva de mâncare, s-o facem cu drag. Gândurile gospodinei trec și-n bucatele pe care le gătește.

Din tot ce ați spus, trag o concluzie: cele mai bune medicamente ne sunt, de fapt, la îndemână.
Așa e. Dumnezeu ne-a dat deja totul. Dacă vrem să rămânem sănătoși și fericiți, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mișcare, să ne odihnim corect, să fim optimiști și plini de speranță. Să fim perseverenți cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual și să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viața noastră.

Și să nu uităm că trebuie să păstrăm în permanență un echilibru între energia consumată prin efort și energia obținută prin odihnă și activități care ne fortifică. Gândurile rele ne iau din viață, bucuriile ne dau viață. Să căutăm bucuria, avem nevoie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Chiar dacă, uneori, n-o putem avea decât în imaginație.

Sursa: kilocalorii.ro

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe!

Facebook Comments
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+