Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
Acasa / CURIOZITĂȚI / Dacă v-ați trezit vreodată în toiul nopții incapabil să vă mișcați, iată motivul.

Dacă v-ați trezit vreodată în toiul nopții incapabil să vă mișcați, iată motivul.

/
/
/

E posibil ca această veste să nu vă aducă prea mult confort, dar oamenii de știință din domeniul somnului au câteva teorii cu privire la ceea ce se întâmplă cu creierul dumneavoastră în timpul paraliziei în somn.

Scena are toate caracteristicile unui film de groază. Șuierat și ecou static în cameră. Vă cuprinde o frică și o panică intensă în timp ce niște creaturi pândesc prin geam. Ați țipa sau ați alerga afară, doar că este o problemă: corpul dumneavoastră nu se poate mișca.

Ce este paralizia în somn?

Paralizia în somn apare atunci când o persoană are întreruperi ale somnului cu mișcări rapide ale ochilor (REM). În mod normal, creierul paralizează corpul în timpul somnului, astfel încât acesta să nu se rănească acționând în vis. Dar când apare paralizia în somn, persoana se trezește parțial și poate vedea, dar nu se poate mișca. Aceasta poate dura de la câteva secunde până la câteva minute. Oamenii care au avut o asemenea experiență o descriu ca fiind înspăimântătoare.

Mișcarea rapidă a ochilor (MRO sau REM din engleză: rapid eye movement), sau somnul REM, este faza somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise.Aproximativ 8% dintre oameni au avut la un moment dat în viață o paralizie în timpul somnului. Cercetătorii încă nu înțeleg în întregime fenomenul, dar cred că este cauzat de felul în care se suprapune faza REM și stadiile de trezire din somn.

Oamenii de știință au descoperit ca unele persoane au o predispoziție genetică la paralizii în timpul somnului. Un program neregulat de somn sau lipsa somnului pot de asemenea mări șansele apariției paraliziei în somn.

De ce este atât de înfricoșătoare?

Este o experiență înspăimântătoare să te trezești paralizat, dar paralizia în somn este ceva de-a dreptul terifiant. Deci ce se întâmplă?

Oamenii de știință cred că paralizia face creierul să fie hipervigilent. Corpul dumneavoastră simte marele pericol de a fi paralizat și intră într-un mod de răspuns în caz de urgență.Creierul greșește din precauție, percepând orice stimuli ambigui ca fiind dăunători. Aceasta ar explica de ce persoanele care simt paralizie în somn văd umbre și le interpretează ca fiind umbrele unor persoane amenințătoare.

Respirația dificilă este un alt simptom asociat paraliziei în somn. Conform teoriei de mai sus, creierul încearcă să trezească persoana din paralizie, interpretând această informație în modul cel mai rău posibil. Aceasta ar putea explica de ce oamenii au de obicei halucinații cu demoni care le stau pe piept în timpul crizelor de paralizie în somn.

Cum este cu adevărat?

Iată descrierile cu propriile lor cuvinte, ale câtorva persoane care suferă de paralizii în somn:

”Am avut tot felul de experiențe. Continuări ale senzațiilor din vis, cum ar fi … mâini apucându-mi membrele, o dată o îmbrățișare tristă, tragere din pat (putând să mă mișc, am văzut jumătate din corp afară din pat și pătura căzând de pe mine), presiune care mă apăsa în pat, voci, țipete. Am văzut o femeie șezând în cameră strigând la mine, diferite lumini și umbre.

Experiențele victimelor pot fi aproape de necrezut. Cu toate acestea, atunci când vă gândiți la ele în contextul în care creierul dumneavoastră face tot posibilul să vă trezească, halucinațiile au mai mult sens.

Iată altă povestire

”S-a întâmplat o dată în camera surorii mele. Eram culcat pe spate și am observat o figură întunecată care sărea de la un perete la altul. Aceasta nu a fost însă cea mai terifiantă experiență. Am de multe ori paralizii în somn, așa că nici măcar nu m-am mai deranjat să le povestesc altora. Săptămâna următoare, fiind la masă cu sora mea, ea mi-a spus că a avut un vis ciudat (avea pentru prima dată paralizie în somn) și a descris în detaliu figura întunecată.”

Așa de înfiorător!

”Nu am avut niciodată întâlniri vizuale, dar când mi s-a întâmplat prima dată, stăteam întins pe partea stângă și am început să simt presiune pe piept. Când mi-am dat seama că eram paralizat am și început să mă panichez, apoi ceva mi-a șoptit la ureche ”Am venit doar să-ți spun noapte bună.” Atunci am simțit ca și cum ceva mă împingea spre marginea patului.”Acesta-i doar un exemplu din ceea ce li se întâmplă celor care suferă de paralizie în somn.

Dacă-i veți cădea vreodată victimă, încercarea de a mișca un deget de la picior ori de a zice ceva cu glas tare vă poate ajuta să vă treziți. Numai să nu fiți surprins dacă acele secunde lungi de paralizie căci o să vi se pară o eternitate.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like la pagina de Facebook si un share!

 

 

 

Facebook Comments
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+