Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
Acasa / AUTOEDUCARE / Conf. Dr. Alexandru Ulici, marturisiri despre cele mai grave probleme ortopedice la copii

Conf. Dr. Alexandru Ulici, marturisiri despre cele mai grave probleme ortopedice la copii

/
/
/

La Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti au loc zi de zi operaţii complicate care redau şansa la o viaţă normală unor copii cu probleme severe ale oaselor. Tumori osoase, malformaţii congenitale sau tot mai frecventele probleme ale coloanei vertebrale, toate pot fi tratate cu succes la secţia de Ortopedie Pediatrică a spitalului, condusă de conf. dr. Alexandru Ulici.

Conf. dr. Alexandru Ulici, şeful secţiei de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ din Capitală, operează 60-80 de copii într-o singură lună. Este vorba despre cazuri dintre cele mai complexe, unele dintre ele considerate fără speranţă până când ajung la primele consultaţii la Ortopedie la „Grigore Alexandrescu“.

Conf. Dr. Ulici vorbește in acest articol despre cele mai frecvente probleme osoase pe care le operează, despre scolioze şi alte deformări ale coloanei vertebrale, despre tulburările de mers ale copiilor şi adolescenţilor de astăzi, dar şi despre cele mai dificile cazuri cu care s-a confruntat de-a lungul carierei.Un exemplu este cazul lui Roberto, un băieţel de numai 4 ani, care s-a născut cu o malformaţie congenitală în care lipsesc peroneul şi degetele 4 şi 5 de la un picior. Echipa conf. dr. Ulici a realizat o intervenţie unică pentru România, prin folosirea unei combinaţii ingenioase de tehnici, care l-a salvat pe copil de la amputare, singura soluţie găsită până atunci de medici.

Principalele idei rezultate în urma discuţiei:

E un număr foarte mare de pacienţi care necesită intervenţii chirugicale

Din păcate, în România, nu sunt decât două spitale specializate în ortopedia pediatrică: „Grigore Alexandrescu“ şi „Marie Curie“. Mai sunt departamente şi prin ţară cum ar fi. Iaşi, Cluj.

Specialitatea de ortopedie pediatrică este una tânără

Ea a fost înfiinţată ca atare în 1998. Ulterior, a fost desfiinţată pentru că nu se regăsea cu totul în specializările europene, după care a fost reînfiinţată în urmă cu 6 ani. Aceasta înseamnă că tineri specialişti abia cum se formează. În acest moment, nu există mai mulţi de 10-15 specialişti în ortopedia pediatrică în întreaga ţară.

Ortopedia înseamnă un copil drept

Copilul nu este un adult în miniatură şi nu putem aplica nişte principii de la adult direct la copil pentru că nu funcţionează.Ortopedia pediatrică este o specialitate costisitoare, cu greu suportată şi de către ţări puternic dezvoltate.

Cele mai frecvente intervenţii chirurgicale sunt cele generate de traumatisme

Fracturile, în speţă. Dacă excludem fracturile, rămân malformaţiile congenitale, toate deformările dobândite, deviaţiile de axă ale coloanei vertabrale. Sechele ale diferitelor afecţiuni.

Mituri legate de această patologie

Problemele coloanei vertebrale a început să atragă atenţia medicilor. Numărul pacienţilor este mare, la fel şi miturile legate de această patologie. Categoric, ghiozdanul nu produce scolioză. Sunt milioane de copii care poartă ghiozdan şi foarte puţini fac scolioză. 90% din cazurile de scolioză au o etiologie necunoscută. Însă, ghiozdanul, ca şi poziţiile vicioase, de pildă, dacă porţi ghiozdanul pe un umăr eşti mai înclinat în acea parte. Pînă la urmă asta e o poziţie vicioasă. Poziţiile vicioase pot fi incriminate în agravarea unei scolioze care a debutat.Cea mai frecventă poziţie vicioasă o întâlnim la fetiţe, în preajma pubertăţii, când încep să se dezvolte sânii. Ele încearcă să ascundă acest lucru şi stau cu umerii aplecaţi care produc o deviaţie a coloanei vertebrale ăn plan sagital pe care o numim cifoză şi care foarte curând se poate transforma într-o cifoză structurală. Şi care, în final, ajunge să necesite şi intervenţie chirurgicală. Poziţiile vicioase trebuie combătute prin kinetoterapie.

Premergătorul este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui copil până la vârsta mersului. Pentru că obligă sugaru să stea într-o poziţie ortostatică când încă această poziţie nu e la vremea achiziţiei sale. Până la vârsta de 1 an copilul nu poate să întindă perfect piciarele, şoldurile sale nu sunt dezvoltate. Apoi, articulaţiile nu sunt pregătite să susţină greutatea corpului, iar cartilajele de creştere nici ele nu sunt pregătite. Şi ne putem întâlni cu o serie întreagă de afecţiuni generate tocmai de ortostatismul copilului. Apare o curbare a tibiilor foarte importantă – copiii devin crăcănaţi. Dar şi mersul pe vârfuri e o consecinţă de multe ori a premergătorului. Şi, uneori, acest mers pe vârfuri necesită chiar intervenţie chirurgicală. Mersul normal începe între vârsta de 1,2 ani şi 1,8 ani.

Un rucsac este bun pentru că ţine copilul cu picioarele depărtate. Cea mai bună prevenţie a luxaţiei sau a displaziei de şold e să ţinem copilul cu picioarele depărtate.De ce apare scolioza la copii?

In primul rand trebuie sa stim ca nu orice fel de deviatie a coloanei vertebrale inseamna scolioza. Scolioza este in principiu o deformare tridimensionala a coloanei vertebrale, deci pe langa planul frontal, asa cunoscuta litera “S”, se adauga planul din profil si apare si rotatia vertebrala care pune si marca scoliozei.

In peste 90% din cazuri nu stim de ce apar scolioza si poarta numele de scolioza idiopatica, adica de cauza necunoscuta.

Exista insa si scolioza care este secundara altor afectiuni, precum cele neurologice, afectiuni musculare, boli de sistem. Aceste afectiuni pot genera aparitia deviatiei coloanei vertebrale.

In marea majoritate a cazurilor, totusi, cauza este necunoscuta.

Din pacate scolioza nu poate fi prevenita, este demonstrat ca pozitia copilului nu influenteaza aparitia scoliozei, dar poate avea o influenta importanta si nefasta asupra copiilor care au deja scolioza.

Tabletele si telefonul mobil la copii- cum le infleunteaza sanatatea coloanei vertebrale?

Statul pe tableta si pe telefonul mobil genereaza mai degraba o alta problema a coloanei vertebrale, la fel de seriosa, daca nu chiar mai serioasa: cifoza.

Cifoza-Deformarea coloanei in plan sagital, cu spatele globulos, poate fi secundara unei pozitii vicioase a copilui.

Tratamentul final al cifozei este interventia chirurgicala. Exista metode de tratament, dar niciun tratament (sporturi, corset) nu vindeca o scolioza sau o cifoza, ci o tine in frau.

Pozitia copiilor este foarte importanta in perioada pubertatii. Este foarte important, atat in cazul copiilor mici, cat si in cazul adolescentilor, sa faca sport, cat mai multa miscare.Sporturi nerecomandate pentru cei cu scolioza

Pentru pacientii afectati de scolioza nu recomandam sporturile asimetrice. Ii lasam pe copii sa faca si astfel de sporturi (tenisul de exemplu), dar recomandam sa fie asociat acest sport si cu kinetoterapie ca sa balanseze musculatura paravertebrala.

Cele mai bune sporturi pentru coloana vertebrala sunt inotul si echitatia.

Ce pot face parintii pentru a corecta pozitia copiilor?

Parintii nu trebuie sa puna corsete copiilor pentru ca nu este o solutie si in niciun caz fara o recomandare adecvata din partea unui medic specialist.

Parintii trebuie sa isi duca copilul la medic periodic. Ar fi necesara si implicare medicilor de la scoala.Exista si un screening national de depistare a scoliozei.

O scolioza usoara se trateaza cu gimnastica medicala si o igiena mai atenta (dormit pe platane fara perna, adoptarea unui scaun cu spatar inalt)

La o scolioza medie se adauga pe langa kinetoterapie si corsetul.

O scolioza grava se trateaza doar prin interventie chirurgicala.Ce presupune interventia chirurgicala?

Operatia presupune blocarea articulatiilor dintre vertebre astfel incat coloana vertebrala, pe de o parte, sa nu se mai incurbeze si in masura posiblilului chiar sa o indreptam, sa o ducem catre zero grade. Dar, o corectie completa nu este posibila nici cu interventia chirurgicala.

In principiu, operatia este bine sa fie facuta cat mai aproape de maturitatea sexuala si implicit, de maturitatea osoasa.

Cu cat copilul este mai mare, cu atat este mai bine sa fie facuta interventia chirugicala. Cu toate acestea, exista cazuri severe, care necesita interventia chirurgicala mult mai devreme.

Exista cateva situatii in care scolioza nu mai poate fi operata. In aceste cazuri, riscul de paralizie, dupa operatie, este foarte mare.

Sunt si cazuri in care incurbarea vertebrala pune in pericol viata si atunci se face interventia chirurgicala de necesitate.

Genetica

Se stie ca exista o componenta genetica in cazul scoliozei, dar nu se cunoaste procentul acesteia. Genetica este sigur implicata, dar nu intotdeauna poti numi gena care conteaza.

Video:

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe!

Facebook Comments
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+