Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
Acasa / CULTURA / Viața controversată a prințesei Martha Bibescu, „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie a României“

Viața controversată a prințesei Martha Bibescu, „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie a României“

/
/
/

Martha Bibescu este o figură emblematică atât pentru cultura română, cât şi pentru cea europeană. Prinţesă, un important om politic şi scriitoare, Martha Bibescu a fost o personalitate distinsă a aristocraţiei secolului XX.

„Frumoasă, cultă, bogată – toate la un loc pentru o singură fiinţă sunt un păcat de neiertat”

Graţie documentelor inedite, descoperim că Martha a fost întâi de toate un cetăţean global, preocupat să se simtă acasă oriunde, deci să facă tot ceea ce îi stă în puteri pentru a valorifica cadrul istoric şi cultural al lumii în care se găseşte. Volumul nu prezintă în mod exclusiv viaţa prinţesei fiindcă aici putem regăsi realitatea celui de-al doilea Război Mondial, implicit istoria civilizaţiei occidentale a secolului XX.

Viaţa Marthei a gravitat în jurul averii, având numeroase bijuterii şi domenii, dar şi în jurul dimensiunii culturale şi artistice europene, fapt care i-a adus prieteni marcanţi din istorie precum Herbert Asquith, Marcel Proust, Lyautey, Lindbergh, Churchill şi Abatele Mugnier. Ca scriitoare, Martha s-a prezentat lumii literare încă de la 22 de ani, odată ce s-a stabilit la Paris după al II-lea Război Mondial, şi a fost lăudată de critici. Tot aici se împrieteneşte cu Jean Cocteau, care era membrul străin al Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză a Belgiei.Martha își dorea să schimbe lumea

Martha era preocupată să schimbe cursul istoriei, astfel că a acţionat în cadrul politic datorită talentului său diplomatic. A întâlnit şi a menţinut relaţiile cu regi, regine, preşedinţi, agenţi secreţi, diplomaţi, dictatori şi miniştri, fără a ignora scriitorii şi artiştii vremii sale. În acest fel, ea a reuşit să cunoască lumea în care a produs mai târziu schimbări importante, fiind o figură marcantă pentru schimbările de după război.

Controversată pentru ambiţia sa de a schimba lumea, dar şi pentru ironia, frumuseţea şi inteligenţa care o caracterizau, Martha Bibescu a fost apreciată de numeroase personalităţi, dar a fost şi înconjurată de inamici. În cercurile din înalta societate românească nu era agreată prea des de doamne, fie pentru personalitatea sa captivantă, fie pentru aventurile care au devenit întreaga viaţă eşecuri amoroase.

Prinţul Wilhelm al Germaniei credea că este cea mai frumoasă şi inteligentă femeie din România

S-a căsătorit la doar 14 ani cu George Valentin Bibescu, însă nu a găsit fericirea în căsătorie. Se vorbeşte despre o relaţie conjugală a prinţesei cu vărul soţului, Emanuel Bibescu, aventură care a avut la bază o iubire dureroasă datorată cadrului extraconjugal. Mai târziu, prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, a fost fermecat de Martha, despre care credea că este cea mai frumoasă şi inteligentă femeie din România.

Cei doi păstrează corespondenţa, însă Martha, deşi îi primeşte declaraţiile şi cadourile, nu este îndrăgostită de el. Apoi, cu Charles Louis de Beauvau Craon, un burlac foarte dorit al Franţei, prinţesa are o relaţie puternică şi furtunoasă, acesta ameninţând cu sinuciderea şi insistând ca prinţesa să divorţeze de Bibescu. În tot acest timp, inclusiv prinţul Bibescu avea relaţii extraconjugale. Însă după o tentativă de divorţ, el îi dăruieşte Marthei Palatul Mogoşoaia, care avea să devină loc de întâlnire cu personalităţi importante din ţară şi din străinătate, printre care şi Regina Maria.A luptat pentru convingerile ei, motiv pentru care bârfele şi criticile la adresa ei nu au lipsit în România

Volumul prezintă colecţia de scrisori dintre Martha şi Wilhelm al III-lea, Ramsay Mack, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Louis Gillet, Rene de Weck, Jacques Truelle şi Francesco Lequio. La final găsim o colecţie de fotografii de la sfârşitul anilor 1920 până în 1940, atât de la rezidenţe princiare, cât şi din călătoriile Marthei în Grecia, la care se adaugă manuscrisul unor scrisori şi file din dosarele de urmărire. În acest fel, cartea devine o colecţie impresionantă de informaţii, un studiu de cercetare amănunţit şi obiectiv despre ce a însemnat personajul Martha Bibescu şi cât de controversat a fost totuşi, chiar dacă astăzi se află în interesul istoricilor din cu totul alte motive.

7 Aprilie 1941 – Scrisoare a abatelui Mugnier către Martha Bibescu (fragment)Vă daţi seama că sunteţi prezentă aici ca şi cum v-aţi afla pe sub tei. Doamna Verde pe care mi-aţi desenat-o mă priveşte, mă ascultă, mă invidiază. Şi ea ar vrea să vă scrie, să vadă o frântură de muşchi. Vai, Evanghelia, care vorbeşte despre mulţi arbori: sicomorul, smochinul, măslinul, nu pomeneşte nimic de muşchi şi de licheni, căci lichenii se caţără pe copaci. (…)Când vă voi revedea? Scrisorile dumneavoastră vă precedă, iar primii creştini (e îngrozitor ce vă voi spune) nu cred să fi fost mai fericiţi ca mine când primeau câte o scrisoare de la unul din vechii apostoli. Dar când voi mai traversa pădurea, drumurile din Perche, “acele drumuri solitare” despre care vorbea Chateaubriand?

Martha Bibescu este o personalitate reprezentativă pentru spiritul european, însă este importantă deopotrivă pentru contemporani. Consideraţiile sale politice sunt însemnate pentru înţelegerea cauzelor şi efectelor războiului, iar forţa şi speranţa de care a dat dovadă în vremuri dramatice arată inclusiv relaţiile personale pe care le-a fructificat în lumea culturală franceză şi europeană. A luptat pentru convingerile ei, motiv pentru care bârfele şi criticile la adresa ei nu au lipsit în România, dată fiind capacitatea sa extraordinară de a influenţa opinia publică.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe!

Facebook Comments
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+